Home \ Eten

Wat betekent Kosher? ,

Kosher voedsel is per definitie maaltijden volgens de joodse voedingsregels. Een gerecht is koosjer als een gelovige Jood het mag eten.

Definitie van de term.

 

Kosher-voedsel is per definitie het voedsel dat een gelovige jood kan eten. Het tegenovergestelde is waar voedsel, wat verboden is in het jodendom. De term komt van de Joodse voedselwet, de kasjroet. De kasjroet maakt deel uit van de Halacha, de joodse religieuze wetgeving. Dit is gebaseerd op de Thora, die de vijf boeken van Mozes omvat.

 

Volgens het joodse geloof is koosjer voedsel niet schadelijk voor de mens. Sommige geleerden vrezen schade aan het lichaam, anderen aan de ziel. Een derde interpretatie is dat de naleving van Kasjroets onthouding bevordert en helpt bij het onder controle houden van hunkeren. Rabbijnen roepen meestal het gebod van God aan zonder een verklaring te geven.

   

Een belangrijke factor is het onderscheid tussen koosjere en niet-koosjere dieren. Bovendien verbiedt de kasjroet de consumptie van bloed en onderscheidt het vlezige, melkachtige en neutrale voedsel.

 

Vlezige voedingsmiddelen zijn allemaal voedingsmiddelen die vlees of vleesproducten bevatten. Melkachtig voedsel bevat melk of zuivelproducten. Vlees en melkachtig voedsel mag niet worden geconsumeerd door een gelovige Jood. De basis voor deze regel is Exodus 23:19: "Gij zult geen kind koken in de melk van zijn moeder."

 

Neutraal of parve voedsel is zowel plantaardig voedsel als honing en eieren. Je mag ze na het kasjroet eten, samen met vlezige en melkachtige voedingsmiddelen. Vis is ook neutraal omdat vissen een verschillende temperatuur van het bloed hebben en niet als vlees worden beschouwd.

     

Voorbeelden van koosjer voedsel.

 

Onderscheid is erg belangrijk bij dieren. Kosjer en dus toegestaan ​​volgens de definitie in de Kashrut herkauwers met twee gespleten hoeven, zoals schapen, geiten en koeien. Koosjer zijn ook gedomesticeerde vogels die geen roofvogels zijn, maar ook waterdieren die vinnen en schubben hebben. Alle andere dieren zijn niet koosjer en mogen niet worden gegeten.

 

De producten van koosjere dieren zijn ook koosjer. Bijvoorbeeld, als een toegewijde Jood mag je de melk van schapen drinken - samen met vlees is de maaltijd - en de eieren van kippen eten. Hoewel bijen insecten zijn, is honing koosjer.

 

Het verbod op het gebruik van bloed resulteert in verdere regelgeving met betrekking tot dierlijk voedsel. Het vlees van koosjere dieren is alleen koosjer als het dier werd geofferd en het vlees werd bewaterd, behandeld met zout en gespoeld. Bij het afstoten wordt de keel van het ongeremde dier opengesneden, waardoor het snel bloedt. Eieren moeten vóór consumptie op bloedsporen worden onderzocht.

 

Voor wijn mag je na kashrut alleen als koosjer gecertificeerde wijn drinken. De wijnproductie is in opdracht van Joden en de wijn is niet opgehelderd met gelatine.

 

Joodse voedselwetgeving is een complex geheel van regels. Getrouwe Joden letten op de oorsprong van de dieren, hun moord, de oorsprong van dierlijk voedsel en sporen van niet-koosjere ingrediënten in hun voedsel. De certificering als koosjer helpt om strikt na de kasjroet te leven.

Eten populair:
Flatbread maken.

Hoe maak je witte worstjes een recept voor deze Beierse specialiteit.

Controle over het drinken van alcohol.

Halo Halo.

Koken met zalm Recept voor Finse zalmsoep.

Walnootbladthee bereid zo het huismiddeltje voor.

Indiase dips receptsuggesties.

Jägermeisterkuchen een genoegen niet alleen voor mannen.

Moutbier voor kinderen Is dit drankje geschikt voor kinderen.

Moe na het eten wat te doen.

Wegwerpbarbecue voor en nadelen.

Kipafritada maken.

Vloeistoffenlaag.

Ramen noodles maken.

Verschil Caffé Latte en Latte Macchiato zo herken je hem.

Feuerzangenbowle in de beker slaagt het drankje.

Aubergines maken met Parmezaanse kaas.

Driehoekig fruit zo serveer je fruit anders.

Rauwe melkproducten Overzicht en nuttige informatie over de producten.

Steak Spice twee receptideeën.

Ingrediënten van yoghurt.